Avokádo – pomazánka (základní recept)
1 střední avokádo (kolem 200g)
1 LŽ čerstvé citronové šťávy 1. Zralé avokádo (viz. poznámka) rozkrojíme nožem okolo pecky na dvě poloviny, oddělíme od sebe, vyjmeme pecku. Variace: I. K základnímu receptu přidáme stroužek utřeného česneku s malou lžičkou olivového oleje a dobře promíchám II. K základnímu receptu přidáme hrst drobně nasekané pažitky nebo jemné, drobně nasekané šalotky III. Na chleba mažeme neochucenou dužinu avokáda, na tenkou vrstvu avokáda namažem rajčatové pesto nebo Sacla omáčku na těstoviny a nahoru dáme 3 lžičky (množství dle individuální chuti) fazolí v rajčatové omáčce ( plechovka tesco beans nebo Heinz beans) IV. Místo citronové šťávy použijeme v základním receptu šťávu z limetky. Poznámka: avokáda pečlivě vybíráme, kupujeme tvrdé a necháme v teple dozrát (stejně jako u kiwi). Zralé avokádo je měkké !!!!! |