1 střední avokádo (kolem 200g)

1 LŽ čerstvé citronové šťávy
¼ čajové lžičky bylinkové soli

1. Zralé avokádo (viz. poznámka) rozkrojíme nožem okolo pecky na dvě poloviny, oddělíme od sebe, vyjmeme pecku.
2. Dužinu vydlabeme lžící do skleněné misky,
3. Přidáme citronovou šťávu a sůl
4. Rozmačkáme vydličkou a vše zamícháme. Popřípadě rozmixujem na hladký krém. Můžem přidat i pár kapek olivového oleje (není nutné)
5. Mažeme na celozrnný chléb, nebo rozmixované použijeme jako dip s tortila chipsami nebo špalíčky zeleniny (mrkev, paprika, řapíkatý celer…)

Variace: I.  K základnímu receptu přidáme stroužek utřeného česneku s malou lžičkou olivového oleje a dobře promíchám

II. K základnímu receptu přidáme hrst drobně nasekané pažitky nebo jemné, drobně nasekané šalotky

III. Na chleba mažeme neochucenou dužinu avokáda, na tenkou vrstvu avokáda namažem rajčatové pesto nebo Sacla omáčku na těstoviny a nahoru dáme 3 lžičky (množství dle individuální chuti) fazolí v rajčatové omáčce ( plechovka tesco beans nebo Heinz beans)

IV.    Místo citronové šťávy použijeme v základním receptu šťávu z limetky.

Poznámka: avokáda pečlivě vybíráme, kupujeme tvrdé a necháme v teple dozrát (stejně jako u kiwi). Zralé avokádo je měkké !!!!!
Při výběru avokáda dáváme pozor aby nebyli měkké v jednom místě nebo neměli na jinak zelené šlupce černá místa (obojí je známkou, že při převozu došlo k otlučení) takové avokádo než dozraje (změkne) v místě potlučení  a okolo zčerná. Černá dužina se nejí, ta se musí vyhodit!!